Waarom zou je delen?
In Amsterdam is een man na 30 jaar huwelijk van een flinke koude kermis thuisgekomen. Niet alleen kwam hij tot de conclusie dat het hoog tijd was voor een nieuwe vrouw, maar ook dat hij niet kon meedelen in de loterijprijs die zijn voormalig vrouw tijdens de scheiding had gewonnen. Deze prijs omvatte de Postcodekanjer die op ruim 2,1 miljoen euro stond. De ex-vrouw was naar de rechter gestapt omdat zij van mening was dat ze de prijs niet hoefde te delen. De rechter stelde de ex-vrouw in het gelijk en de man kon naar zijn centen fluiten.
De Postcodekanjer stond vorig jaar op maar liefst 2.109.655 euro. Het winnende lot was gekocht door de vrouw en zodoende stond het dan ook op haar naam. De man was van mening dat de helft van de prijs aan hem toekwam omdat ze in gemeenschap van goederen waren getrouwd. Op het moment dat de winnaar van de postcodeprijs bekend werd gemaakt was de scheiding nog niet voltrokken.
Loterijprijs niet in gemeenschap van goederen
De rechtbank heeft naar de claim van beide partijen gekeken en kwam tot de conclusie dat er al vier jaar lang geen gemeenschappelijke huishouding meer was. Ondanks dat de twee officieel 30 jaar met elkaar waren getrouwd, woonde de vrouw al vier jaar op zichzelf en betaalde daar ook volledig de kosten voor. Daarnaast was er ook geen sprake van een gemeenschappelijke betaalrekening waar het lot mee gekocht had kunnen worden. Om deze redenen sprak de rechtbank zich uit in het nadeel van de man omdat er geen wezenlijke relatie meer was tussen het tweetal.
De man kan dus geen aanspraak maken op de helft van de loterijprijs van zijn ex-vrouw. Maar hopelijk is zijn beduidend jongere vriendin, waar hij vier jaar geleden introk, alsnog zijn winnende lot uit de loterij.