Loterij Meesters | Verantwoord Spelen

Verantwoord Spelen

LoterijMeesters.nl zorgt ervoor dat je snel weet wat de beste loterijen zijn om een gokje te wagen. Wel willen we benadrukken dat gokken boven alles een vorm van entertainment moet blijven. Daarom bieden we hier enkele hulpmiddelen en handvatten voor spelers die het gevoel hebben dat speelgedrag niet langer verantwoord is.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Bij Loterij Meesters vinden wij het het allerbelangrijkst dat onze bezoekers slim en verantwoord spelen. Iedereen houdt van een gokje, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Het mag nooit zo zijn dat je met geld gokt dat je eigenlijk niet kunt missen.

Wij houden er in onze loterij selectie rekening mee houden dat de loterijen die wij opnemen in ons overzicht niet aanzetten tot onverantwoord speelgedrag. Gelukkig is dit ook één van de strenge eisen van de Kansspelautoriteit – dat kansspelaanbieders verantwoord speelgedrag van spelers actief bevorderen. En de juiste steun bieden aan spelers die risicogedrag vertonen.

Wij vinden het ook een belangrijk onderdeel van gokken. Dat het, simpel gezegd, te allen tijde een spelletje blijft. Daarom delen we graag wat meer informatie met jullie over verantwoord spelen. Daarnaast hebben we goed contact met een aantal instanties die, wanneer nodig, je hierbij kunnen helpen.

Op deze manier hopen we een rol te spelen in het opbouwen van een volwassen en eerlijke, maar vooral leuke loterij ervaring.

Tips om verantwoord te spelen

 1. Spelen bij een loterij is vooral entertainment. Ondanks dat je er geld mee kunt winnen moet je het nooit zien als de vervanging van een baan. Zie het maar als een bezoek aan pretpark of voetbalwedstrijd.
 2. Speel alleen met geld dat je je kunt veroorloven te missen. Op die manier is winnen een bonus en kan je niet meer verliezen dan je kunt veroorloven.
 3. Neem zo nu en dan een pauze. Spelen zonder pauzes is gevaarlijk en maakt je minder scherp. Als je af en toe een pauze neemt zal je zien dat je betere beslissingen neemt.
 4. Ken je grenzen en hou je aan deze grenzen. Als je voelt dat je grenzen in zicht komen neem dan een pauze.
 5. Gok niet wanneer je niet gelukkig bent. Gokken lost geen problemen op.
 6. Zorg dat je ook andere dingen doet. Ondanks dat het wagen van een gokje spannend en leuk is zijn er ook veel andere leuke dingen te doen. Speel dus niet elke dag.
 7. Probeer je verlies niet terug te winnen. Op het moment dat je je verlies terug gaat proberen te winnen verlies je de controle. Hou altijd de controle over je speelgedrag.
 8. Speel bij een vertrouwde loterij. Continu achter de bonus van een nieuwe loterij aanjagen kan snel leiden tot het verliezen van de controle en belangrijker nog; je vertrouwde loterij kent je en kan dus rekening houden met jouw speelgedrag.

Gok Budget Management

Een van de belangrijkste tips die wij kunnen geven aan onze bezoekers is dat iedereen zijn of haar persoonlijke budget zo goed mogelijk moet managen. Als je dat goed onder de knie hebt dan heb je meteen een belangrijke eerste stap gezet richting waar het om gaat. Namelijk dat het spelen van loterij spellen leuk blijft – ook als het geluk even niet meezit.

Wanneer je begint te spelen in een loterij is het altijd spannend. Kans maken op een grote jackpot is natuurlijk ontzettend verleidelijk. Het risico bestaat dan ook dat je in de verleiding komt om meer uit te geven dan dat je kan missen. Om dat te voorkomen hebben wij de volgende handige tips voor je. Doe er je voordeel mee:

Kies je loterijspellen

Het mooie van veel loterijen is dat ze al rekening houden met verschillende type spelers. Ze bieden een groot aantal verschillende spellen aan met verschillende inzetten en uitbetalingen. Waar altijd spellen met hoge en tafels met lage limieten zijn. Op deze manier willen ze zowel de speler die met een klein budget speelt tevreden houden als ook de speler die met een hoger gok budget wil spelen.

Ons advies aan onze bezoekers is om een spel te kiezen dat bij je budget past. Als je met 100 per maand wil gokken dan moet je geen tafel kiezen waar je minimaal 50 euro moet inzetten of een videoslot waar je goedkoopste trek 5 euro kost. Je kan bij die spellen dan wel veel winnen maar je kan ook in no-time je geld kwijt zijn. Let dus goed op wat de inleg bij een spel is en zorg dat dit bij je budget past!

Beperk je opnames en stortingen

Het is heel belangrijk om zowel je opnames als stortingen zo goed mogelijk te controleren. Wanneer je dit slim doet dan hou je je winst in je zak en stort je nooit meer dan dat je kunt missen. Veel spelers doen dit door een maandelijks budget te bepalen waar ze mee kunnen spelen. Dat bedrag mogen ze niet overstijgen en als ze winnen nemen ze daar direct een percentage van op. Zo storten ze bijvoorbeeld elke week op maandag 100 Euro en daar spelen ze de week mee. Als ze winnen dan nemen ze daar direct 20% van op en als ze verliezen storten ze pas maandag weer meer. Zo blijft het spelen bij een loterij leuk!

Loterijen en verantwoord spelen

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel loterijen die de spelers hiermee helpen. In veel gevallen kan je in je account tegenwoordig al bepaalde limieten bepalen of zelfs je helemaal uitschrijven voor een bepaalde periode. Dat betekent dat je als speler bijvoorbeeld je opnamelimiet per maand kunt beperken. Of dat je je speelgedrag kunt beperken tot bijvoorbeeld maximaal 100 euro per uur verlies. En mocht dat niet genoeg zijn dan kan je altijd jezelf voor bepaalde tijd of voor altijd uitschrijven bij een loterij.

Tips om slim om slim met je budget om te gaan

Een van de belangrijkste zaken als het op gokken aankomt is natuurlijk slim omgaan met je budget. Wat je spel ook is, in welk casino of loterij je ook bent. Want het doel van een kansspelaanbieder is natuurlijk niet om spelers rijk te maken, maar juist het tegenovergestelde. Het huis moet winnen. Om er voor te zorgen dat je verstandig met je geld omgaat – dan blijft gokken ook leuk – is er een aantal dingen die je kunt doen.

 • Tip 1: Bepaal je budget altijd vóórdat je begint te spelen aan een gokkast en pas dat bedrag niet aan terwijl je aan het spelen bent. Dat is namelijk nooit een goed teken, omdat het meestal betekent dat je je verlies wilt goedmaken. Wat betekent nu eigenlijk precies je budget bepalen? Simpel. Bekijk hoeveel geld je mag verliezen zonder dat je in de problemen komt en bijvoorbeeld je boodschappen daarna niet kunt betalen. Het is ook verstandig om je budget op te delen, zodat je wat rust inbouwt tussen de spellen in en niet jezelf en je totale budget verliest in één speelronde.
 • Tip 2: Als je hebt gewonnen, weersta dan de verleiding om met je winst verder te gaan gokken. Houd je aan het budget en koester je winst.
 • Tip 3: Speel je met een beperkt budget? Kies dan voor gokkast of fruitautomaat met 3 of 4 rollen, waarop je kleinere bedragen wint, maar wel vaker kans maakt om iets te winnen.
 • Tip 4: Kies altijd de gokkasten met de hoogste uitbetalingspercentages! Dit is de theoretische kans om iets te winnen. Kortom, hoe hoger hoe beter natuurlijk. Dit percentage wordt namelijk ingesteld op het moment dat de gokkast gebouwd wordt en varieert in de basis tussen de 70% en 98%.
 • Tip 5: Heb je genoeg budget en durf je een beetje risico te nemen? Probeer dan te spelen met een maximum inzet van het maximum aantal munten op een maximum aantal winlijnen. Daarmee maak je namelijk kans op de hoogsten jackpot als je een winnende combinatie pakt!
 • Tip 6: Houd er rekening mee dat moderne gokkasten niet alleen zijn uitgerust met fantastische graphics en geluidseffecten, meerdere winlijnen, extra bonusspellen en symbolen, maar ook met de Random Number Generator. Deze zorgt ervoor dat elke gokkast betrouwbaar en eerlijk is, doordat de uitkomst na elke spin volstrekt willekeurig is en de kans op winst of verlies altijd even groot is. Maar dit kan in theorie natuurlijk wel betekenen dat de tijd tussen winnende spins heel lang is, waardoor je zomaar een hele avond zit te spelen zonder dat je iets wint. Kortom, waar mensen vroeger op fruitmachines altijd riepen: ‘Er zit inmiddels zoveel geld in, die gaat binnenkort uitbetalen!’, gaat die vlieger met deze moderne gokkasten natuurlijk niet meer op.
 • Tip 7: Als laatste misschien wel de allerbelangrijkste tip. Vergeet nooit dat loterijen kansspelen zijn, waar geen enkel patroon of voorspelling aan te verbinden is. Elke uitkomst tijdens het spel staat volstrekt los van voorgaande uitkomsten. Ook al ben je de hele avond aan het winnen, vergeet nooit dat je geluk een ronde later zomaar kan zijn verdwenen. En onthoud tenslotte dat geld er in de eerste plaats niet is om mee te gokken, dus ga er op elk moment verantwoordelijk mee om. Of je verliest of wint.

Wanneer ben je onverantwoord aan het spelen?

Hierboven heb je uitgebreid kunnen lezen hoe je verantwoord kunt spelen. Maar wat is dat nu precies? Onverantwoord spelen is plat gezegd spelen terwijl je de controle kwijt bent. Met andere woorden: Doorspelen wanneer je je het eigenlijk niet meer kunt permitteren. Of als je in een gemoedstoestand verkeert waarin je niet meer de beste beslissingen voor jezelf kunt nemen. Als je geld vergokt dat je niet kunt missen – hoe klein het bedrag ook mag zijn – en daardoor in de problemen komt, dan ben je onverantwoordelijk bezig. En is het tijd om je gedrag aan te passen of misschien zelfs hulp gaan zoeken – als je er zelf niet meer uitkomt. Kijk ook bij onze tips om wel verantwoord te spelen.

Om inzicht te krijgen in het speelgedrag van jezelf (of anderen in je directe omgeving) raden we je aan onderstaande vragenlijst te beantwoorden. Zo weet je snel of jouw speelgedrag of dat van anderen een probleem vormt en onverantwoordelijk is. Of dat het mogelijk een probleem gaat worden in de nabije toekomst.

Zelftest Probleemspelers

 1. Heb je ooit tijd gemist van werk of school door het spelen van kansspelen?
 2. Heeft het spelen van kansspelen je dagelijkse leven ooit negatief beïnvloed?
 3. Heeft het spelen van kansspelen je reputatie beïnvloed?
 4. Heb je ooit berouw gevoeld na het spelen van kansspelen?
 5. Heb je ooit kansspelen gespeeld om geld te winnen waarmee je schulden wilde afbetalen of andere financiële problemen wilde oplossen?
 6. Heeft het spelen van kansspelen een daling veroorzaakt in je ambitie of efficiëntie?
 7. Heb je na het spelen van kansspelen het gevoel gehad zo snel mogelijk weer te willen spelen om je verliezen terug te winnen?
 8. Heb je na winst een sterk gevoel gehad om weer te gaan spelen en meer te winnen?
 9. Heb je vaak gegokt tot je laatste cent verspeeld was?
 10. Heb je ooit geld geleend om je gokken te financieren?
 11. Heb je ooit iets verkocht om je gokken te financieren?
 12. Heb je ooit met tegenzin ‘speelgeld’ gebruikt voor normale uitgaven?
 13. Heeft het spelen van kansspelen je onverschillig gemaakt over je eigen welzijn of dat van je gezin?
 14. Heb je ooit langer kansspelen gespeeld dan je van plan was?
 15. Heb je ooit gegokt om je problemen of zorgen te ontvluchten om te vergeten?
 16. Heb je ooit iets illegaals gedaan of overwogen dit te doen om je gokken te financieren?
 17. Heb je door het gokken ooit slecht of moeilijk geslapen?
 18. Krijg je door ruzie, teleurstellingen of frustraties de neiging om te gaan spelen?
 19. Heb je ooit de neiging gehad om een positieve gebeurtenis of voorval te vieren met een paar uur gokken?
 20. Heb je ooit overwogen om zelfmoord te plegen vanwege je speelresultaten?

Wanneer je 1 of meer vragen met ‘Ja’ beantwoord hebt, dan bestaat de kans dat je met een spelverslaving te maken hebt. Neem dat serieus en zoek hulp bij instanties die hier ervaring mee hebben en je kunnen helpen.

CRUKS – wat is het en voor wie is het?

Misschien heb je al eens gehoord van CRUKS. Het staat namelijk voor Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Dit landelijke register is speciaal in het leven geroepen om spelers die gokproblemen (dreigen te) hebben te kunnen monitoren en helpen. CRUKS is dan ook een maatregel die onderdeel is van de nieuwe gokwet Kansspelen op Afstand.

Je kunt je hier als speler zelf registreren. Maar het kan ook dat een loterij problematisch spelgedrag opmerkt bij spelers en vervolgens een aanmelding doet.

Het CRUKS is er zowel om gokproblemen te problemen als om gokproblemen te behandelen. Een speler die in het verleden risicogedrag vertoonde kan zichzelf uit voorzorg aanmelden om mogelijke problemen voor te zijn. En zo te voorkomen in herhaling te vallen. Wordt een speler als probleemgokker geregistreerd door de loterij zelf, dan is dit in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat het niet verder uit de hand loopt. Overigens is de kansspelaanbieder op dat moment niet verplicht hulp aan te bieden. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de speler.

Het grote voordeel van CRUKS is dat het één centraal register is. Voor mensen met gokproblemen is het dus niet langer mogelijk bij een andere kansspelaanbieder telkens met een ‘schone lei’ te beginnen. Meer informatie over CRUKS vind je in een uitgebreide artikel op Casino Meesters.

Meer informatie en hulp?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of wil je meer weten? Loterij Meesters vraagt je dan een kijkje te nemen op een van deze sites:


3 Gouden Basisregels

Budget Management

Een van de belangrijkste basisregels die wij je kunnen meegeven is dit: Manage je persoonlijke gokbudget. Wat we daarmee bedoelen is dat je vooraf met jezelf afspreekt met welk bedrag je gaat spelen. En dat je stopt mocht je dat bedrag verliezen. Uiteraard moet je het bedrag waarmee je gaat spelen wel echt kunnen missen. Klinkt simpel toch? Het mooie is, als je je eraan houdt is dat het ook.

Laat Budget & Inleg Matchen

Het mooie van Loterijen is dat er al rekening gehouden wordt met de verschillende type spelers die binnen komen. Daarom vind je altijd een breed aanbod aan spellen met verschillende levels van inleg en uitbetalingen.

Met andere woorden, kies een spel dat past bij jouw budget. Speel je bijvoorbeeld met €100 per maand, dan is het niet handig een spel te spelen waar de inzet begint bij €50.

Houd Opnames & Stortingen Beperkt

Verantwoord spelen is verstandig boekhouden. Dus: Stel je budget vast, stort dit op een vast moment in de week. Bij winst neem je een percentage op (20% bijvoorbeeld). Bij verlies stort je pas weer op de vaste dag in de week erop.